Навчання
Теги

Буквар, ВСІ конспекти уроків для 8 класу, Вивчення букв, Всі конспекти для 9 класу, Вчителю початкових класів, ЗБІРНИК ЗАВДАНЬ для підсумкових контрольних робіт з історії України, Конспекти уроків англійської мови 9 клас, Конспекти уроків з УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ 8 клас, Міністр, Також, України, Університет, Університету, будуть, випускників, вищих, дітей, закладів, зовнішнього, міністерства, навчальних, навчального, навчання, науки, незалежного, області, образования, освіти, освіту, оцінювання, проведення, рішення, розвитку, років, студентів, тестування, управління, центру, школи, якості

Показати всі теги
{links}



▸ 30-ий ювілей Erasmus: історія успіху

30-ий ювілей Erasmus: історія успіху
30-ий ювілей Erasmus: історія успіху"Якщо Європа може похизуватися чимось функціональним, то Erasmus належить до цих речей", - вважає міністерка освіти ФРН Йоганна Ванка (Johanna Wanka). Освітній проект, що стартував 1987-го року, назвали на честь вченого епохи Відродження Еразма Роттердамського (1466-1536). Програма надала студентам та молодим академікам з країн ЄС можливість навчатися, проходити стажування і практику в університетах інших країн, які входять до складу Євросоюзу.

За даними Єврокомісії, у період з 1997 року і до кінця поточного, кількість студентів, що скористались програмою, сягне майже 10 мільйонів. Серед них і 1,2 мільйона німців. Початок був скромним, але за цей час вона стала найбільшою в світі профільною програмою з навчання в університетах за кордоном.

"Якщо поглянути на цифри, то вражає, як короткі або тривалі перебування за кордоном впливають на молодь", - сказала Ванка на урочистостях з приводу ювілею програми, які відбулися днями в Берліні, і наголосила на особливій важливості цього проекту "в часи, коли популістські та націоналістичні тенденції" тиснуть на Європу і на ФРН. За її словами, добре, якщо програма сприяє формуванню в молоді відчуття спільних цінностей.

Brexіt програмі не загрожує

У своєму відеозверненні до присутніх на урочистостях канцлерка Німеччини Анґела Меркель (Angela Merkel) похвалила Erasmus за те, що демонструє "кращий бік Європи", а єврокомісар з питань освіти Тібор Наврачіч назвав проект надважливим засобом формування "європейської єдності, ідентичності та згуртованості".

анка підкреслила, що не варто побоюватися за майбутнє проекту після виходу Сполученого Королівства зі складу ЄС. "Мобільність студентів та науковців є затребуваною і у Великобританії, незалежно від того країна перебуває у ЄС чи ні". Разом з тим, поки що важко говорити про подальшу модель співпраці з Великобританією - все це стане предметом переговорів, рівно як і умови перебування європейських студентів у британських ВНЗ, які досі були дуже сприятливими і не передбачали високої плати за навчання. "У цьому сенсі я не налаштована песимістично. Але мусимо добре підготуватися (до переговорів - Ред.) і ми вже готуємося", - сказала вона.

Українці теж користуються перевагами програми

Та не лише студенти з країн ЄС за ці роки відчули усі переваги академічної мобільності Erasmus. Для студентів з третіх країн, зокрема з країн Східного партнерства - Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України - свого часу була створена програма Erasmus Mundus, нині відома як Erasmus+. Вона пропонує близько 140 магістерських та понад 40 докторських напрямків, починаючи від астрофізики і закінчуючи міжнародним менеджментом виробництва вина.

Попри те, що не всі випускники програми можуть знайти роботу за спеціальністю, досвід закордонного навчання все одно дає переваги у працевлаштування, відзначали кілька співрозомників DW. Олександра Балясна закінчила магістерську програму Erasmus Mundus "Єврокультура" у 2008 році. Згодом вона створила онлайн-платформу з підтримки батьків недоношених дітей "Раненько", а також стала співзасновницею благодійного фонду Velvet Hearts, який допомагає дітям, людям похилого віку та тваринам. За словами Олександри, навчання на програмі Erasmus Mundus допомогло їй зав’язати корисні знайомства та вивчити іноземні мови, що нині сприяє кар'єрі.
Олександра Балясна

Олександра Балясна

Нерідко випускники Erasmus Mundus залишаються працювати у тих країнах, у яких навчалися. Володимир Хоменко вчився за програмою Erasmus Mundus EMARO й отримав подвійний диплом з Університету Генуї та Варшавського політехнічного інституту.

Згодом він влаштувався спеціалістом з інформаційної безпеки в одній із провідних консалтингових фірм у Варшаві E&Y (раніше відома як Ernst&Young). "Після закінчення програми ти стаєш перед вибором між особливостями сучасного ринку праці та своїм бажанням знайти свій шлях, - розповідає Володимир. - На жаль, я не зміг знайти роботу за спеціальністю, проте обрав першу запропоновану вакансію у Польщі і не прогадав".

Erasmus+: більше Європи, більше грошей?

Навіть якщо для багатьох європейців Erasmus з роками став чимось звичним, у майбутньому програма має розширитись і пропонувати ще більше можливостей. Сьогодні її бюджет становить майже 15 мільярдів євро. З 2021-го року Єврокомісія планує її реструктуризацію. Підготовка до цього почалася вже тепер. У прес-службі Єврокомісії DW заявили, що поки не можуть точно сказати які зміни чекають у майбутньому на українських студентів. Це має з’ясуватися до кінця цього року.

Нині ж відомо те, що у центральній програмі Erasmus близько 10 відсотків бюджету планують передбачати на позашкільні проекти. За збільшенням фінансування вже звернулося 18 німецьких молодіжних організацій. Розглядається і можливість оплати залізничного квитка Interrail для молодих європейців. Крім того, німецькі молодіжні релігійні організації просять Єврокомісію подбати про зменшення в програмі бюрократії та про кращі можливості для реалізації традиційної роботи з молоддю. На їхню думку, сьогодні програма занадто орієнтована на ринок праці. Не менш важливим був би міжкультурний діалог через навчання, волонтерство, боротьба зі стереотипами, посилення основ демократії та спільних цінностей.



Щоб скачати
натисніть по рекламі нижче і з'явиться посилання на скачування файлу (все безкоштовно!)


 

Інші матеріали з категорії
Ключові теги:



Схожі матеріали

  • Erasmus створює родини і робочі місця - Освіта та наука в світі Згідно з даними Єврокомісії, кількість родин, сформованих завдяки знайомствам на програмі обміну Erasmus, вже перевалила за один мільйон. Альфонсо з



Архів
Вересень 2019 (2081)
Червень 2019 (1)
Травень 2019 (2)
Квітень 2019 (2)
Березень 2019 (1)
Січень 2019 (1)

Курсові роботи на замовлення

2008-2024 «Залік.Орг.Юа» .

При використанні матеріалів порталу Zalik.org.ua гіперпосилання на ресурс обов'язкове. У відповідності з нормами ст. 8 Закону України Про авторське право (3792-12), матеріали, розміщені на даному сайті, є об'єктом авторського права. Будь-яке копіювання інформації без письмового дозволу ЗАБОРОНЕНО, і буде переслідуватися за законом.